Slik renser du massasjekaret ditt

Vi som jobber i vvs-butikk får stadig spørsmål om hvordan man skal holde sitt massasjekar hygenisk, rent og trygt. Det krever litt innsats, men det er ikke umulig sier Hurricane SpaBad, som har utarbeidet denne oppskriften.

I Hurricane sine massasjekar er det et helt eget system. Det vaskbare NonBac-systemet i Hurricane er designet åpent og synlig i karets bunn og tildekket av to runde plater. De er gjennomsiktige og man ser når det er behov for vask. Løft platene opp av karet og det blir som å vaske et badekar.  

For de som ikke har massasjekar fra Hurricane bør man være påpasselig med hygienen. Hygienen blir ofte bagatellisert med argumenter som at karet er selvrensende med Ozonator, bare tilfør litt Klorin etter du har badet eller ta en kjapp dusj. Dette holder ikke. Her får du grunnleggende info om hvordan ta vare på ditt massasjekar.

Bruk klor når du bader Når systemet ikke er fysisk vaskbart, er alternativet å tilsette klor i badevannet mens man bader. Tilsettes klor kun etter badet, har rørsystemet allerede blitt forurenset. Da kan det ha fått biofilm (belegg av bakterier) i karet og renholdet blir krevende. Det blir mye jobb med rensing av kanaler og rør. Det er ikke godt nok og bare tilsette klor etter badet. Avleiringer innvendig i kanaler og rør vil gi grobunn for bakterier.

Forebyggende tiltak

Ta en god kroppsvask før du benytter massasjebadet.

  • Tilsett 2 klortablett mens karet fylles
  • Tilsett 2 klortabletter etter badet å gi de et par minutter til å løse seg opp
  • Kjør deretter systemet i 30 sekunder og la det stå i ett minutt
  • Gjenta prosessen 3 ganger for deretter å tappe ut vannet
  • Ikke skyll ut restene av klorvannet ut av kanaler og rør med rent vann

Det er helt avgjørende at systemet stoppes for at klorvannet skal trekke opp og ned i kanaler og rør som tømmes under kjøring. Ikke skyll systemet med rent vann etter at badevannet med tilsatt klor er tappet ut. Det er viktig at vanndråper og vannrester som ligger igjen i slanger og rør inneholder klor. Er badevannet svært skittent, kan man selvsagt tappe ut for å tilsette nytt rent vann og nye klortabletter.

Det er ingen fasit for hvor ofte systemet bør renses. Forholder man seg til den gode rutinen ovenfor, vil kloren forbrenne vannlevende organismer og organisk materiale og det vil være minimal forurensning igjen i rørsystemet. Det anbefales at man etter noen gangers bruk foretar en rens og ser hva som kommer ut. Med egen erfaring må man selv lage faste rutiner for rør rens. 

Rens av slanger, kanaler, rør og dyser

Enten man har vanndyser i karets vegger, luftdyser i karets bunn eller begge deler husk følgende:

For at alle rør skal renses må systemet stoppes og startes. Både til luftdyser i bunn og rør opplegget som forsyner vanndyser med luft er dette anlegg som kun inneholder vann når systemet stoppes. Kjør systemet i 30 sekunder og la det stå stille i 5 minutter. Da vil kjemikaliene trenge opp og ned i alle kanaler som tømmes for vann under kjøring.

Når kjemikaliene får virke, løsner biofilm når systemet startes. Gjenta denne prosessen 5 ganger. Har du ikke nok vann i karet vil du heller ikke få kjemikaliene helt opp i alle rør. Fyll derfor karet med vann like høyt som når du bader. Ikke bruk oppvaskmaskinsåpe, eddik, sitronsyre eller andre husholdningsartikler, men benytt et egnet rensemiddel.

Det anbefales å benytte et to komponent rensemiddel som ikke må blandes sammen, men hver for seg i badevannet. Tilsett hele flasken XXL 1 i badevannet og deretter hele flasken XXL 2. Vanntemperaturen bør ligge på 40 grader for å redusere skumming i renseprosessen.

Klikk her for å komme til oversikten for renseprodukter >>